box

Skiva köttet mot fibrerna, antingen före eller efter tillagning. Behåll fettkappan på för bästa resultat.

Hantering

Att tillaga Picanha är enkelt och kan göras på många olika sätt. För bästa resultat, behåll fettetkappan på vid tillagningen. I Brasilien kryddar man oftast endast med grovsalt, men det är fritt fram för fantasin.

image: picanha

box

Vill du ha kortare och lite tjockare bitar, tranchera köttet med fibrerna, men skär mot fibrerna när du äter.

Skiva köttet mot köttfibrerna

Picanha av nöt kan skivas innan eller efter tillagning. Det viktiga är att skiva köttet mot köttfibrerna. Om du vill ha kortare och tjockare bitar, tranchera först med Picanha av nöt kan skivas innan eller efter tillagning. Mörheten behålls ändå eftersom du skär mot fibrerna när du äter.

Vill du däremot ha lite längre biffar, trancherar du köttbiten mot fibrerna direkt, som bilden visar. Det ger en långa skivor som med lätthet kan delas.

Temperaturtabell

För nötpicanha rekommenderas att servera köttet medium-rare, använd gärna stektermometer.

Tillagad Temperatur Beskrivning
Blue 46 – 52°C Blodrött kött, mjukt, mycket saftigt.
Rare 52 – 54°C Röd i mitten, grå yta, mjuk, saftigt.
Medium-rare 54 – 60°C Rosa i mitten, grå-brun yta.
Medium 60 – 66°C Lätt rosa i mitten, grå-brun mot ytan.
Medium well 66 – 71°C Mest grå i mitten, fast yta.
Well done >71°C Grå-brun rakt igenom, grov yta.

Frågor och svar

  • Vad gör picanhan så smakrik?
  • Picanhan är en mör köttbit, med grövre fibrer, vilket ger den goda köttsmaken. Om du dessutom behåller fettkappan på vid tillagning får du ännu större smakupplevelse.
  • Varför behålls fettkappan?
  • Fettkappan behålls för att förhöja den goda smaken på köttet. Med hjälp av fettkappan blir köttet också extra saftigt.
  • Tipsa en vän!
  • Ditt namn

    Din väns namn

    Din väns e-postadress

      

image: flask