Hantering
Vi har valt ut nötkött av högsta kvalitet till vår T-benstek. Det är mörat och kan användas omedelbart.
- Transportera köttet snabbast möjligt från butiken till kylskåpet.
- Låt köttet vara i originalförpackning tills det är dags att använda det.
- Ta ut köttet från kylen i god tid innan tillagning.
- Se till att grillgallret är ordentligt varmt och rent innan du lägger på köttet.
- Ha ett avstånd på ca 10 cm från glöden. Lockas inte att ha köttet för nära glöden, då köttet snabbt torkar ut och blir hårt.
- Använd grilltång när du vänder köttet. Med en gaffel sticker man hål på stekytan och då rinner saften ur köttet och man får torrt kött.
- Om det är möjligt, låt köttet vila innan det serveras. Då fördelas saften i köttet genom eftervärmen.
Tillagning
Köttet skall få en vacker gyllenbrun yta.
Temperaturtabell
Vi rekommenderar att servera högkvalitativt nötkött medium/medium-rare, använd gärna stektermometer.
Tillagad |
Temperatur |
Beskrivning |
Blue |
46 – 52°C |
Blodrött kött, mjukt, mycket saftigt. |
Rare |
52 – 54°C |
Röd i mitten, grå yta, mjuk, saftigt. |
Medium-rare |
54 – 60°C |
Rosa i mitten, grå-brun yta. |
Medium |
60 – 66°C |
Lätt rosa i mitten, grå-brun mot ytan. |
Medium well |
66 – 71°C |
Mest grå i mitten, fast yta. |
Well done |
>71°C |
Grå-brun rakt igenom, grov yta. |